Search
Close this search box.

WordPress website onderhouden

Bedrijven onderschatten hoe belangrijk het is om een website up to date te houden. Helaas gebeurd het vaak dat websites op zwart gaan door nalatig onderhoud... Zie het als een APK voor je website.
Leestijd: 5 minuten

Waarom moet je een WordPress site onderhouden?

Het maken van een website is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld. Met een klein beetje kennis en toegang tot Google, bouw jij je eigen site. Echter wordt het onderhoud van een website snel vergeten. Met vaak een kapotte website als gevolg…

Er komen constant nieuwe updates. Want WordPress is een open source platform waar iedere dag veel aan gesleuteld wordt. Zij werken keihard om jouw website veilig te houden. Veel websites maken ook gebruik van plug-ins. Dit zijn extra stukjes software van externe partijen. Je kunt je voorstellen dat bij iedere externe partij die je binnen haalt, je ook een extra risico binnen haalt!

Helaas zijn er altijd mensen die je proberen te hacken. Om dat te voorkomen worden er regelmatig updates uitgerold voor WordPress, maar ook voor je thema en plug-ins. Doe je deze updates niet, zal je snel merken dat je website trager wordt, plug-ins stoppen met werken, je krijgt veel spam binnen en waarschijnlijk zit er binnen de kortste keren iemand in je website. Daarom moet je de website onderhouden. Maar wat moet je dan allemaal doen? Hieronder staan 7 stappen uitgelegd hoe jij jouw website veilig en snel te houdt.

 

Updates

Zoals hierboven al kort genoemd begint het met updaten. WordPress rolt regelmatig updates uit voor het hele systeem. Hier vallen onder andere veiligheidsupdates onder. Daarnaast hebben al jouw plug-ins ook wel eens een update nodig. Dit kan te maken hebben met veiligheid, maar ook met uitbreidingen van het pakket.  

Het hebben van meerdere plug-ins kan veel voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de designmogelijkheden die sommige plug-ins met zich mee brengen. Het nadeel is dat ze allemaal los van elkaar opereren. Uiteraard werkt alles met elkaar maar elke plug-in zal zijn eigen updates hebben. Zo kan het dus ook voorkomen dat je een plug-in update, en dat heel je site niet meer werkt. Maar dit kan ook gebeuren als je de updates negeert.

Je kunt je updates ook automatisch laten updaten. Maar let wel op, als een update meteen de ruimte krijgt om uitgevoerd te worden en er doet zich een fout voor, ben je er niet meteen bij en kan het zijn dat je site een tijdje niet werkt voordat je het zelf door hebt. Wij vinden het altijd prettig om bij elke update te zijn. Zo kunnen we meteen ingrijpen als dit nodig is.

Het is belangrijk om voorafgaand aan de updates, een back-up te maken. Zo kun je als het fout gaat de back-up terugzetten en verder gaan waar je was gebleven.  

 

Back-up!

Ja we kennen het allemaal, je bent een verslag aan het maken in Word en ineens is alles weg. Met een website is het natuurlijk wel iets anders, maar het principe is hetzelfde. Als je geen back-up hebt, heb je geen moment waar je op terug kan vallen. Alsof je je Word document niet hebt opgeslagen. Mocht er een fout ontstaan, heb je een probleem… Deze fout hoeft niet eens iets met jou te maken te hebben.

Er zijn een aantal plug-ins die je kan gebruiken om back-ups te maken. Wij hebben bijvoorbeeld Updraft Plus zo ingesteld dat hij vóór elke update een back-up maakt. Zo kunnen we altijd terug naar de situatie waar het nog goed was in het geval van een fout.

Hieronder vind je 3 plug-ins die je kan gebruiken voor het maken van back-ups.

  1. Updraft Plus

Een van de meest populaire back-up plug-ins voor WordPress. Met de gratis versie kan je alles doen wat je nodig hebt. Je maakt eenvoudig een back-up van je site, database, plug-ins en thema’s. Je kan instellen dat hij vóór elke update een back-up maakt.

Je kunt ook instellen dat de back-up ook wordt geëxporteerd naar Google Drive of Dropbox. Hier zijn nog veel meer keuzes in te maken.

Met de premium versie krijg je toegang tot nog meer opties. Je kan zelfs updates terugzetten die met een andere back-up plug-in zijn gemaakt! Ook krijg je wat meer mogelijkheden met betrekking tot het migreren en klonen van je website.

Betaald: gratis en premium

Plug-in website: https://updraftplus.com/

2. BackupBuddy

Qua mogelijkheden kun je binnen deze plug-in alles vinden. Deze plug-in helpt en legt je uit wat er allemaal moet gebeuren om je site veilig te houden. Je kunt het proces volledig automatiseren. Ook bij deze plug-in kun je de bestanden exporteren naar cloud opslag. Het terugzetten van een back-up is binnen een paar kliks gedaan.

BackupBuddy heeft heel veel mogelijkheden en regelt het proces van A tot Z.

Naast alleen de plug-in krijg je ook de mogelijkheid om te upgraden binnen de community. Je kan iThemes Sync erbij nemen voor een klein bedrag per maand waardoor je tot 10 sites vanuit één dashboard kan beheren.

Betaald: ja

Plug-in website: https://ithemes.com/backupbuddy/?irgwc=1

3. VaultPress

Deze plug-in wordt mede mogelijk gemaakt door JetPack. Als je backups, migraties en veiligheid in één plug-in wil dan moet je VaultPress downloaden. Alle bestanden worden op een andere locatie opgeslagen zodat deze altijd toegankelijk zijn.

Je bestanden zijn niet alleen veilig ná het terugzetten van een back-up. VaultPress scant namelijk de website zodat spam, virussen en malware zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Betaald: ja

Plug-in website: https://vaultpress.com/

 

Log regelmatig in en check je admin e-mail

Het WordPress dashboard verteld je wat er gaande is. Als er een update is kun je dat daar meteen zien. Ook zal je vanuit WordPress e-mails ontvangen als er iets aan de hand is. Check daarom geregeld je admin e-mail.

 

Gebruik 2 factor authenticatie bij de inlog

Tegenwoordig zien we bij steeds meer applicaties de 2 staps verificatie bij het inloggen. Het wordt hierdoor lastiger voor ongenodigde om je website binnen te komen. De makers van Updraft Plus hebben hier een plug-in voor gemaakt. Namelijk:

Two Factor Authenticationhttps://wordpress.org/plugins/two-factor-authentication/

 

Verwijder plug-ins die je niet meer gebruikt

Het hebben van veel plug-ins vertraagt je website. En vergroot risico’s. Probeer niet voor alles een andere plug-in te downloaden, hoe minder hoe beter. Met veel plug-ins maak je de kans op fouten vele malen groter. Check eens in de zoveel tijd de lijst met plug-ins en ga na of je ze écht nodig hebt. Zo niet, meteen verwijderen! Kijk wel even goed wat de plug-in doet voordat je hem verwijdert.

 

Verwijder media die je niet meer gebruikt

Media neemt ook ruimte in op de server en maakt je website trager. Als je het niet meer gebruikt, gooi het eraf! Zo houd je de website schoon en sneller. Neem bijvoorbeeld eens per 2 weken of per maand de tijd om de site op te ruimen. Gooi alles weg wat niet meer wordt gebruikt en kijk of je kleine aanpassingen kan doen om de website snel te houden.  

 

Verander je /wp-admin

Een andere simpele manier om een groot gedeelte van de aanvallen tegen te gaan is het aanpassen van de standaard login pagina op je WordPress website. Deze is namelijk https://website.nl/wp-admin. Bots proberen de standaard login pagina’s aan te vallen en soms komen ze binnen. Onnodig verkeer en onnodige aanvallen op jouw website! Een plug-in die je hiervoor kan gebruiken is: WPS Hide Login.

 

Overige tips

Helaas kan niemand garanderen dat jouw website nooit gehackt zal worden. De kans is natuurlijk altijd aanwezig. Laten we die kans dan in ieder geval zo klein mogelijk houden! Met alle tips die we in dit artikel geven kom je al heel ver.

Scannen op malware is ook een belangrijk onderdeel van de beveiliging. Gebruik bijvoorbeeld Wordfence of Sucuri voor de beveiliging van je website. Deze plug-ins bieden uitgebreide beveiliging aan.

 

Conclusie

Kortom, een website maken met WordPress is redelijk simpel. Maar vergeet niet dat het ook onderhoud vergt. Veel websites worden gehackt of gaan kapot door achterstallig onderhoud. Veel mensen vergeten dit omdat het heel laagdrempelig is. In dit artikel raden we plug-ins aan en ook zwaar af. Ga er zorgvuldig mee om en gebruik geen onnodige plug-ins.

Wil je nog meer weten of heb je geen zin om het allemaal zelf te doen? Neem dan even contact op!

lluke1

Artikel informatie

Leestijd

5 minuten

Onderwerp

Datum

Ook opvallen of meer weten?